Íme, néhány érv a reggeli edzés mellett.

Hatékony időbeosztás. A reggeli sportolás rendszert és ritmust visz a mindennapokba, ami növeli a hatékonyságot az élet minden területén.

Frissesség egész napra. A reggeli edzés akár tíz órán keresztül frissen tart: bőséges oxigénnel látja el az agyat, jobb koncentrációt biztosít. A mozgás közben felszabaduló endorfin (boldogsághormon) feldobja a hangulatot is, így jó kedvvel, energikusan telik a nap.  

Anyagcsere folyamatok beindulása. A vérkeringés felélénkül, támogatja a szervezet méregtelenítését, ami egyébként is a délelőtt folyamán a legaktívabb.

Tápanyagok hasznosulása. A nap folyamán, különösen a reggeli edzés után elfogyasztott étkezéssel bevitt tápanyagok sokkal jobban hasznosulnak, javul a felszívódás. Javasolt vitaminok és fehérje fogyasztása közvetlenül edzés után!

Hatékony zsírégetés. Fontos glutamint és BCCA-t (aminosavak) fogyasztani edzés előtt/alatt és után is, mivel ez megvédi az izmokat a katabolizmustól (izomleépítés), segíti a jobb regenerációt és az izomsejtek fejlődését!

Gyorsabb fogyás. A reggeli órákban a legalacsonyabb az inzulinszint, ezért ilyenkor a szervezet még hatékonyabban tudja a zsírt energiává alakítani. Különösen a cardio edzéseket érdemes reggelre időzíteni. A korai testmozgás az anyagcserét is felpörgeti, szinte egész nap ég a kalória.

Látványosabb fejlődés. Reggel a legfittebb a szervezet, mert még nem fárasztotta le az egész napos munka. Ez a teljesítményen is mutatkozik: jóval többre képes, hamarabb látható az eredmény, dinamikusabb a fejlődés.

Nyugodtabb alvás. Az edzés felpörgeti a pulzust, és utána kell egy-két óra, hogy teljesen lenyugodjon a szervezet. Reggeli edzés napközben felpörget, az este lehet a pihenésé.

 

És néhány szó a reggeli edzés előtti étkezésről.

Nem ajánlott éhgyomorra edzeni, mert egyrészt az alacsony vércukorszint szédülést, émelygést, ájulást eredményezhet, másrészt a máj szénhidráttartalékai kiürültek, így a szervezet az izomszövet bontásával kénytelen energiához jutni. A testedzés során megnő a szervezet szénhidrát (energiaszolgáltató), protein (izmok felépítést szolgálja) és folyadékigénye (test hűtése). Az ideális edzés előtti étel jellemzői: alacsony zsír-, szénhidrát-, fehérje- és rosttartalom, folyadéktartalom, könnyű emészthetőség. Állóképességi edzés előtt 2 órával, erőedzés előtt 1 órával célszerű étkezni.