Vendégeim a Gymstick Original eszközt elsődlegesen a Gymstick Muscle óra keretén belül ismerték és szerették meg. Eszközként számos egyéb óratípus keretein belül is alkalmazható, hiszen tulajdonképpen ez is csak egy edzéseszköz, amire ráépítve kifejlesztettek egy jól megtervezett, hatékony, gördülékeny, egyszerű és élvezetes edzéskoncepciót: a Gymstick Muscle-t.

Mi is maga a GYMSTICK ORIGINAL eszköz?

A Gymstick Original egy könnyű, kényelmes szivacsmarkolattal ellátott üvegszálas rúd a két végén egy-egy gumikötéllel felszerelve, amik hevederpántok segítségével a gyakorlatok jellegétől függően a lábfejekre és a kézfejekre is akaszthatók. A Gymstick Original 5 különböző színben létezik (zöld, kék, fekete, ezüst, arany), ami az ellenállás nagyságától függően 5 különböző fokozatnak felel meg, így az eszköz helyes megválasztásával megfelelő terhelést képes nyújtani kortól, nemtől, edzettségi szinttől függetlenül. Az ellenállást könnyen és gyorsan lehet szabályozni (akár a gyakorlatok végzése alatt is) a gumikötelek botra történő fel-vagy letekerésével. Az eszköz könnyű és szétszedhető, ezáltal nagyon mobilis.

Mi is a GYMSTICK MUSCLE edzéskoncepció?

Interval edzés, azaz az edzés végig felváltva terhelési és pihenő szakaszokból áll. Az óra triókból, vagyis egy főbb izomcsoportra irányuló, egyre nehezedő hármas feladatcsoportokból épül fel. A gyakorlatokat 30 másodperc terheléssel végezzük, közöttük 10-15 másodperc pihenő szakasszal, az egyes triók között kicsit hosszabb pihenővel. Az edzéshez speciális zenei anyagot használunk, ami ezekhez a terhelési és pihenési fázisokhoz van kialakítva.

Egy órán 7-8 trióban állásban és talajon végzett gyakorlatokkal átdolgozzuk a főbb izomcsoportokat. A triókat általában mindkét oldalra ismételjük (aszimmetrikus feladatok esetében mindenképpen, hogy mindkét oldal azonos terhelést kapjon), de az ismétlés kiváltható nehezített, vagy más izomcsoportra irányuló feladattal is (kizárólag szimmetrikus gyakorlatok esetében alkalmazható).

Az edzéstípus hatásai: elsődlegesen alakformáló izomtónus fokozó óra, fejleszti a koordinációt, az egyensúlyt és a testtudatot, miközben a törzsstabilizáló (mély/core) izomzat folyamatosan aktív. Egyben zsírégető óra is, mert a pulzus szinte végig viszonylag alacsony, zsírégető zónában marad.

Az óra intenzitása az eszköz erősségének helyes megválasztásával és az ellenállás egyszerű szabályozásával a vendégek egyéni edzettségi szintjéhez igazítható. Továbbá, mivel minden gyakorlatra adható könnyített és nehezített verzió, így valóban mindenkinek ajánlott edzésforma!

Hogy milyen egyéb Gymstick edzéskoncepciók léteznek?

Páros Gymstick: a vendégek párban dolgoznak, felváltva, az egyik fél inkább statikus, tartó szerepet tölt be, a másik fél végzi az adott feladatot, majd cserélnek. Célszerű azonos edzettségi szinten lévő és azonos testi adottságokkal (magasság, súly) rendelkező vendégeket párosítani.

Cardio Gymstick: az edzés során eszközzel vagy eszköz nélkül cardio blokkok, valamint eszközzel erősítő blokkok váltakoznak. A gyakorlatokat lehet végezni a Gymstick Muslce edzéskoncepcióval azonos triókban, vagy meghatározott időre, ismétlésszámra.

H.I.T. Gymstick – High Intensity Training: egy speciális, súlyokkal a földhöz lerögzített állványhoz körben csatlakoztatják a gymstick eszközök hevederpántjait (az egyiket, vagy mindkettőt). A botot kézben tartva erőnléti és/vagy magasabb intenzitású kardió feladatok végzésére alkalmas. Egy állványhoz kényelmesen és biztonságosan 6-8 eszköz rögzíthető. Hátránya, hogy a vendégek létszáma maximalizált, továbbá speciális állvány és speciális H.I.T gymstick bot szükséges hozzá.

Aqua Gymstick: az edzést gymstick eszközzel, medencében, kb. 1,2 – 1,5 m magas vízben végzik. Hátránya, hogy uszodai körülmény és speciális cipő és edzőruházat szükséges hozzá.

A Gymtick, mint edzéseszköz – hogy milyen egyéb óratípusok keretein belül alkalmazható?

Tulajdonképpen bármilyen csoportos órán, egyéni vagy páros személyi edzésen remek edzéseszköz, legyen a cél akár izomtónus fokozás, akár cardio edzés. Sőt, az eszköz nagyon hatékonyan használható Pilates vagy Stretching órán is.